Zorgverzekeringen en toeslagen voor 18 jaar en ouder

"De zorgverzekering." Dat was het onderwerp van de gastles die ik deze week gaf als schuldhulpmaatje op een school voor praktijkonderwijs hier in de Liemers.

De leerlingen in die klas worden het komende schooljaar 18 en dan ben je dus zelf verantwoordelijk voor het hebben en betalen van een zorgverzekering.

Iemand stelde de vraag: “ wat als je niks doet, wat gebeurt er dan?” Ik wist het antwoord eigenlijk niet precies dus heb ik het uitgezocht. Als je nu op de polis van een van je ouders staat en je wordt 18 dan maakt de verzekeringsmaatschappij een nieuwe polis aan voor je die ‘hangt’ onder die van je vader of moeder. Dat is dan een basisverzekering en  eventueel aanvullende modules. 

Bij mijn verzekeringsmaatschappij zal dan de tandartsverzekering er niet bij zitten. De rekening voor deze verzekering valt dan op de mat bij je ouders.

Je bent in dat geval dus niet onverzekerd, dat is wel prettig. Dus als je niks doet dan heb je wel een verzekering, met of zonder tandartskosten.  Een zorgverzekering hebben betekent nog niet dat je ook zorgtoeslag krijgt. Die moet je zelf aanvragen met je eigen DigId.

Als je geen actie onderneemt met de zorgverzekering weet je niet of je dan díé zorgverzekering  hebt die het beste bij jou past.

Ik raad dan ook iedereen die bija 18 wordt en ouders van kinderen die bijna 18 worden er samen op tijd naar te kijken. regel je Digid en verdiep je in de zorgverzekering.

Zo’n verzekering is belangrijk, kost een hoop geld en je zit er aan vast tot het eind van het jaar, dan kun je pas overstappen. Dat je een keer per jaar kan overstappen geldt voor iedereen.

Ook als je geen 18 meer bent, (long time agooo ;-)) is het handig om zo naar het einde van het jaar toe een keer te gaan zitten voor die zorgverzekering en kritisch te kijken naar je aanvullende verzekeringen.

Je betaalt al gauw een paar tientjes meer voor een x-aantal behandelingen bij de fysiotherapeut maar wie zegt dat je die ook gaat gebruiken komend jaar. Je kunt er ook voor kiezen bepaalde zaken niet te verzekeren, zoals de fysio, de tandarts of bv brillen en de rekening zelf te betalen.

Dat wat je niet uitgeeft aan een aanvullende verzekering kun je aan de kant zetten om te gebruiken als je wel een keer naar fysio moet of een bril nodig hebt.

Wist je dat het eigen risico gelijk blijft aan vorig jaar? € 385,- Wel gaat de premie voor de basisverzekering iets omhoog. De verzekeringsmaatschappij die het eerst de premieverhoging bekend maakte is DSW. Daar wordt de premie 4,50 hoger. Als je kiest voor een hoger eigen risico wordt je premie nog hoger. Bij DSW is de premieverhoging bij een eigen risico van 885, 8 euro er maand.

Op 12 november moet elke maatschappij de premie voor de basisverzekering van 2019 bekend maken.

Is het je al opgevallen dat de premie voor een basisverzekering ook nog per maatschappij verschilt? Het loont dus om te shoppen.

Wat sommige mensen niet weten is dat een bezoek aan de huisarts in de basisverzekering zit, geen eigen risico kost en geen eigen bijdrage. 

Als je nog geen zorgtoeslag ontvangt, kijk dan even of je er misschien wel recht op hebt; op de site van Radar staat een helder stappenplan:

Klik hier voor de site van Radar. 

Ook kun je kijken op de site van de Belastingdienst: 

Klik hier voor de site van de Belastingdienst 

Voor het aanvragen van zorgtoeslag heb je je Digid nodig. Vooral studenten en (andere) mensen met een laag inkomen komen vaak in aanmerking voor zorgtoeslag. 

Bekend is ook dat veel ouderen geen aanspraak op zorgtoeslag maken terwijl ze er wel recht op hebben. 

Ligt je inkomen rond het minimum informeer dan bij je gemeente of je gebruik kunt maken van een collectieve zorgverzekering.

In de gemeenten waar ik werkzaam ben, oa gemeente Duiven, Zevenaar, Arnhem,  Montferland en Doetinchem bijvoorbeeld bieden samen met Menzis een collectieve zorgverzekering aan voor haar inwoners met een laag inkomen. De basisdekking is uitgebreid met extra vergoedingen voor kosten zoals bijvoorbeeld een bril, de fysio of de tandarts. De verzekeraar geeft een korting en de gemeente betaalt een deel van de premie. De collectieve zorgverzekering kun je zelf samenstellen. Je kunt naast de basisverzekering een aanvullende verzekering en een tandartsverzekering kiezen.

Kijk en vergelijk, dat geldt zeker ook voor de zorgverzekering. Het kost je hooguit een dag en ben je geen held achter het internet, bel dan een aantal verzekeringsmaatschappijen op en laat ze een voorstel per post sturen.  

In dit digitale tijdperk lijkt het wel of je alles online moet opzoeken en regelen maar er is ook vaak een telefoonnummer. Juist aan het einde van het jaar zitten er meer mensen die je alles kunnen  vertellen over hun zorgverzekeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.