Zeg eens eerlijk,

Rende jij dit jaar wel eens achter je eigen financiële feiten aan?

’T valt ook niet mee, zeker deze maand niet, het lijkt wel of iedereen in december jarig is en alle feestdagen in 1 maand zijn gepropt….


Onderzoek:  In december 2017 gaven Nederlanders 18% meer uit dan in een gemiddelde maand in 2017


Ze hebben mij niks gevraagd maar ik herken het helemaal! 

Ik werd gewoon een beetje misselijk als ik keek hoe snel mn saldo slonk toen… 

Ik dacht vorig jaar, dat gaat mij niet meer gebeuren!  

Wat te doen?  Bedrag voor de Sintlootjes terug naar 15 euro, mezelf bij anderen uitnodigen met Kerst, geen vuurwerk, zelf wat appelflappen bakken en zure bubbels van een paar euro?

Pfff dat klonk ook niet echt aantrekkelijk….

Maar als ik dat misselijke gevoel niet meer wil en m’n geld wil besteden aan kwaliteit moet ik dus zorgen dat ik ben voorbereid. 

Wat heb ik nou gedaan begin januari, ik heb een extra spaarrekening geopend. 

Hartstikke handig want dat kan gewoon online, koppel ’m aan je betaalrekening en zorg dat er elke maand iets na je salarisbetaling een klein bedrag automatisch naar toe overgeboekt wordt…

Hoeveel? 

Even denken, stel, je krijgt met de kerst beide dagen bezoek met eten, keertje gourmetten en een paar konijnenbouten? Sinterklaas vier je met lootjes en wat lekkers en oud & nieuw wil je wat siervuurwerk, oliebollen en een dikke fles profibubbels. Niks geks toch?

Check, ik ga voor safe, als ik dan wat over heb is dat mooi meegenomen, €500,- . Dat is het bedrag dat ik 1 december op die spaarrekening wil hebben.  

€500 delen door 11 maanden is € 45,46 per maand. Dat klinkt al een stuk beter. €46 euro per maand (extra) opzij zetten. Is te doen, toch? 

Results:  Ik kan je zeggen, het is nu 10 december, Sinterklaas is voorbij, iets over budget gegaan maar dat kon 🙂 en ik heb nog genoeg geld over om een heerlijk kerstdiner van te bereiden, dat voelt lekkúúúrrr!

Het voelt geruststellend dat ik altijd nog kan beslissen of ik ga voor hertenbiefstuk of iets eenvoudigers. Manlief houdt van vuurwerk dus een paar pijlen kopen we ook. 

Alhoewel ik het gewoon nog wel doodzonde vind om een pijl van 5 euro te kopen, aan te steken en na een zielige pfiieeeuuuw en een kort knalletje te zeggen hoe mooi het allemaal is. Maar dat is persoonlijk 😉

De truc is dus gewoon budgetteren, Alhoewel truc, er is niks hokuspokus aan. Het zijn jouw zuurverdiende euro’s en die kun je maar een keer uitgeven. Ja, dat is een cliché maar zoals de meeste clichés, waarheid als een koe. 

Oja, rijd ik net langs een heel groot tuincentrum hier in Duiven, zoveel auto’s, het lijkt wel gratis haha! 
Beslis voor je naar binnen gaat, heb ik budget en zo ja hoeveel?

De verleidingen liggen overal op de loer, in een tuincentrum waar je je waant in een andere wereld, in de supermarkt waar het een er nog lekkerder uitziet dan het ander, online en op papieren folders die nu massaal op de mat vallen.


Kortom, kom niet voor verrassingen te staan, budgetteer en zet geld apart. Voor elke wens een potje. Spaar vervolgens automatisch en blijf eraf.


Mooie dagen alvast voor iedereen en dank voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.