Vakantie, ben d’r echt z贸 aan toe…. 3 tips

Scroll voor de tips snel iets naar beneden 馃檪

Als je werkt is het vakantiegeld, vakantietoeslag, meestal 8% van je bruto loon.

Het wordt meestal eind mei uitgekeerd en wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar.

Uitkering of nul-urencontract?

Ook over de inkomsten uit een nul-urencontract (dus over de gewerkte uren) hoor je vakantiegeld te krijgen. Zo hoor je ook vakantierecht op te bouwen bij een nul-urencontract (eveneens berekend naar het gemiddeld aantal gewerkte uren).

Heb je een WW-, WIA- of Wajong-uitkering dan betaalt UWV het vakantiegeld eind mei uit.

 

Drie tips waar je je voordeel mee kunt doen deze zomer

Pinnen

Geld pinnen in een land waar je niet met de euro betaalt, kost geld.

Pin je in een land waar ze wel met euro betalen, let dan extra op bij geldautomaten: banken mogen extra kosten in rekening brengen als ze dat voor inwoners van het eigen land ook doen, zoals in Duitsland en Spanje.

Dit moet de bank wel van tevoren aangeven, bijvoorbeeld met een sticker op de geldautomaat of op het beeldscherm.

Let ook goed op of je het hele bedrag dat je wilde opnemen hebt ontvangen voordat je wegloopt bij een geldautomaat. Soms komen hoge bedragen in 2 keer uit een geldautomaat.

Geld opnemen met een creditcard kost altijd geld, ook in Nederland.

Bestemming

Als het je niet uitmaakt waar je heen gaat, ga dan eens voor een last minute.

Uit onderzoek blijkt dat last minute gemiddeld genomen voordeliger uitpakt dan zogenaamde vroegboekdeals, al wordt het verschil de laatste jaren kleiner.

Of zo鈥檔 lastminuteverrassing iets voor jou is, hangt van je situatie af. Ben je heel flexibeler 鈥 qua bestemming, reisdata en (hoog)seizoen 鈥 ben je beter af met last minute. Als je alleen een vliegticket nodig hebt, kun je er beter zo vroeg mogelijk bij zijn; onderzoek naar vliegticketprijzen van een Japanse econoom wees uit dat prijzen zo鈥檔 drie weken voor vertrek erg stijgen.

Reisverzekering

Een budgetcoach geeft geen advies maarrr鈥 maar als je het mij vraagt, sluit w茅l en reisverzekering af en kijk goed naar de voorwaarden en eventueel eigen risico.

Medische kosten in het buitenland worden vergoed door je zorgverzekering. Deze vergoeding kan te laag zijn omdat je vergoed krijgt wat de procedure in Nederland kost. Hierdoor zou het kunnen dat je alsnog zelf een gedeelte van de kosten moet betalen.

Deze kosten kun je meeverzekeren via een aanvullende zorgverzekering of via de dekking geneeskundige kosten聽op je reisverzekering.

 

Wil jij sparren over je budget, je keuzes op het gebied van geld veranderen of hulp bij het opzetten van een heerlijk overzichtelijk administratie, neem dan gerust contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.