Ik sta rood. Fuck.

Een mail, ze konden de telefoonrekening niet incasseren. Ik sta rood. Fuck.

En dik ook. De hoeveelste is het vandaag?? De 20e….. nog een paar dagen en dan krijg ik weer salaris…. Een limiet van 500 was toch altijd genoeg? Heb toch niet echt gekke dingen gedaan…

Rood staan, dat is eigenlijk best duur.

Als ik op m’n eigen rekening drie maanden € 500,- rood sta kost dat € 21,-. Dat zijn drie pakjes sigaretten!

Als je rood staat zonder dat je rood mag staan, oftewel een limiet hebt, is dat nog veel duurder! Roodstand, debetstand, rekeningcourantkrediet, betaallimiet, ken jij alle termen?

Rood staan en tegelijk sparen moet je zien te voorkomen. Op de gemiddelde spaarrekening krijg je een half procent rente terwijl rood staan wel 13% kan kosten!

Tip

Er zijn banken die met je meedenken en je saldo automatisch aanvullen vanaf je spaar- naar je betalingsrekening bij roodstand. 

Heb je een betaalrekening bij SNS of KNAB, dan heb jij die mogelijkheid. Je moet er wel even wat voor doen: 

Bankier je bij SNS? Kijk hier.

Of bij Knab: Check this.

Regiobank, ABN Amro en Rabobank kunnen je een alert sturen zodra je saldo onder een bepaald bedrag komt. 

ASN Bank, ING en Triodos Bank hebben (nog) geen mogelijkheden om jou te helpen rood staan te voorkomen. 

BKR

Als je rood kan staan op je betaalrekening is dat gemeld bij de BKR. Of je er nou wel of geen gebruik van maakt.

Hier lopen sommige mensen tegenaan als ze een hypotheek willen afsluiten. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om € 500,- rood te staan, betekent dat grofweg dat je € 3000,- minder kan lenen. Factor 6 dus. En heb je als stel meer betaalrekeningen waar je op rood kan staan, worden ze allemaal meegenomen.

Als je vaak rood staat, kijk dan eens naar een doorlopend krediet. Dat is qua rentepercentage vaak voordeliger. Ook bij een doorlopend krediet betaal je pas rente als je er daadwerkelijk gebruik van maakt. Maar let op, er zijn zoveel aanbieders en dus zijn de voorwaarden en rentepercentages ook heel divers. Een doorlopend krediet vind je ook terug op je BKR overzicht.

Rood staan, verstandig?

Bijna een kwart van alle huishoudens staat elke maand rood. Voor enkele dagen of bijna de hele maand. Dat werkt, voor nu. Maar hoe zit ’t als je wasmachine ermee ophoudt? Ja ja, ik hoor je denken, als ik het anders zou kunnen doen, ja, maar ja, dat lukt natuurlijk nooit. M’n vaste lasten daar verandert voorlopig niks aan. En verder doe ik toch niks geks? 

Weet je het zeker?  Weet jij waar je geld blijft? Tot op de cent? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.