Hoe vooringenomen ben jij eigenlijk?

In hulpverleningsland kennen we die afkortingen bijna allemaal wel, NIVEA smeren en vooral je OMA thuislaten. En wees vooral een OEN  🙂

Niet Invullen Voor Een Ander spreekt voor zich, Oordelen, Meningen en Adviezen vooral niet meenemen klinkt ook heel vanzelfsprekend toch? 

Toepassen is andere koek maar ik snap het wel hoor, we hebben allemaal ons setje (voor)-oordelen meegekregen, ik had ze in ieder geval wel.

“Ik koop wel eens op krediet bij een postorderbedrijf als ik rood sta…”

Huh? Wacht even, je gaat spullen kopen terwijl je rood staat op je lopende rekening? De rekening waar je je boodschappen van doet? 

“Hij kan niet goed met geld omgaan..”

Hoezo niet? Iedereen snapt toch dat je niet meer kunt uitgeven dan dat er binnen komt? 

En ook al zeg je het niet hardop, je portie non-verbale communicatie verraad je meestal. Je client ziet het aan je. Je eigen normen en waarden neem je mee, naar de winkel, op vakantie en naar je cliënten.

Ga op onderzoek uit naar de normen en waarden van degene die tegenover je zit.  Die wetenschap gaat je helpen beter te coachen. Als je weet waarom iemand geld heeft uitgegeven dat er helemaal niet is, wat de motivatie was om dat te doen, dan is het de kunst dat niet te veroordelen en er oprecht helemaal niks van te vinden. 

Als je het motief van je cliënt helder hebt, kun je het gaan hebben over het gedrag dat daaruit voortkomt. Past dat gedrag bij hoe je cliënt het liefst in het leven wil staan? Heb het dáárover en je zult zien dat je ineens veel minder hard aan het werk bent en toch resultaat boekt.

Wees dus een OEN, Open, Eerlijk en Oprecht. Je cliënt is de expert over zijn eigen leven, hij kan uitleggen hoe het voor hem werkt. Daar kun je mee aan de slag.

Tuurlijk, dat klinkt makkelijker dan het is, je moet eerlijk naar jezelf kunnen kijken….. 

Iemand zei eens tegen me…. “weerstand bij de ander heb je zelf veroorzaakt.” 

Wat vind jij van die stelling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.