Even m’n bankrekening checken, incassootje hier, incassootje daar :-)

Wist jij dat je met enige regelmaat je rekeninginfo moet checken? Ook als je papieren afschriften ontvangt?

Ik heb het bij mijn eigen bank nagekeken en die geeft het volgende aan:

“Controleer altijd zo spoedig mogelijk uw elektronische of papieren rekeninginformatie op transacties waarvoor u geen toestemming heeft gegeven. Doe dit in ieder geval elke twee weken als de bank voor u elektronische rekeninginformatie ter beschikking stelt.
Als u alleen rekeninginformatie op papier ontvangt, controleer deze dan in ieder geval binnen twee weken na ontvangst. Als er schade voor de bank ontstaat doordat het voor u enige tijd onmogelijk is geweest uw rekeninginformatie te controleren, dan kan de bank u vragen aan te tonen dat ditin alle redelijkheid niet mogelijk was.” 

Check dus je bankafschriften of internetbankieren gewoon elke maand, zo zie je geen onterechte incasso’s over het hoofd. Ben je later dan die 56 dagen, moet jij kunnen aantonen dat je het echt niet eerder kon doen en geloof me, dat wordt een lastig verhaal.

Automatische incasso’s, ik heb er in ieder geval heel wat die er elke maand weeraf gaan, hoef ik niks aan te doen. De hypotheek, gas, water en licht, de tv en m’n telefoonrekening bijvoorbeeld. 
Er zijn ook zaken die ik wel met enige regelmaat moet betalen maar waarvan ik zelf wil bepalen a) óf ik het wil betalen, b) wanneer ik het wil betalen en c) dat ik wil eerst checken of het bedrag wel klopt.
Ook heb ik vooraf bepaald welke incasso’s van wel rekeningnummer af moeten. De kosten die elke maand terug komen, mijn vaste lasten, gaan af van de vaste-lasten-rekening. 
Elke maand gaat daar een vast bedrag naar toe en weet ik zeker dat alle vaste kosten in ieder geval op tijd betaald worden en er geld voor is, ook wel handig.

Ik ken ook mensen die er bewust voor kiezen om heel veel, soms alle, betalingen in eigen hand te houden en dus zelf handmatig overmaken. Soms komt dit omdat ze moeten schipperen met het geld dat ze die maand hebben en kiezen welke rekening eerst betaald wordt. Ook kan het zijn dat sommige periodes van de maand gewoon wat minder ruimte is dan bijvoorbeeld net na de salarisbetaling.

Ben je het niet eens met een  automatische incasso?

Bij een doorlopende machtiging voor bijvoorbeeld de huur, elektriciteit of internet kun je het incassobedrag tot acht weken na de afschrijvingsdatum laten terugboeken. Dit noemen ze met een mooi woord ook wel storneren.
Dat zijn dus 56 dagen. Acht weken nadat het bedrag van je bankrekening is afgeschreven. 

Check dus minimaal één keer in de maand je afschriften of de app.

Een incasso door het CJIB of van een loterij kun je niet terug laten boeken.
Dat kan ook niet bij een eenmalige incasso. Om in deze gevallen je geld terug te krijgen moet je contact opnemen met de partij die het bedrag van je rekening afgeschreven heeft.
Binnen die 56 dagen worden er door de bank geen vragen gesteld over waarom je dat bedrag terug wil hebben. De voorwaarden voor terugboeken van incasso’s kunnen per bank anders zijn.

Soorten incasso’s

Heb je een schriftelijke incasso afgegeven via een groene kaart?
Bewaar de gele kaart dan voor als je een bedrag wilt laten terugboeken.
De rode kaart is voor het stopzetten van de machtiging. Deze kaarten kun je bij je bank krijgen.

Het digitale proces bij Incassomachtigen,
te herkennen aan het beeldmerk hier onder, werkt net als internetbankieren. Via de website kies je jouw bank en logt in op de voor jou gebruikelijke wijze. Je doorloopt de internetbankierschermen en keurt de machtiging goed.
Incassomachtigen kan als betaalmogelijkheid worden aangeboden door webwinkels en andere organisaties op internet, zoals energiebedrijven, verzekeraars en verenigingen.

Wil je via internet een machtiging afgeven aan een bedrijf dat (nog) geen incassomachtigen aanbiedt, dan moet je deze machtiging eerst printen en ondertekend opsturen naar het betreffende bedrijf.

Hele handige tips!

Hieronder een super handig schema met allerlei mogelijkheden die je kunnen helpen met incasso-toestanden.

Je kunt nu zelfs al iets doen vóór een incasso plaatsvindt!
Ook kun je bepalen wie, hoe vaak en hoe veel mag incasseren.

Doe er je voordeel mee!

Termen Wat betekent dat?
Alertering De consument krijgt een melding (‘alertering’) van zijn bank , 5 dagen vóór de eerste afboeking op grond van een nieuwe incassomachtiging.
Weigering De consument kan een ingeplande incassotransactie, waar hij het niet mee eens is, vooraf weigeren.
Stornering (terugboeken) De consument heeft het recht om een incassotransactie tot 8 weken nadat de transactie heeft plaatsgevonden, zonder opgaaf van reden te storneren (terug te laten boeken).
Melding Onterechte Incasso (MOI) De consument heeft het recht om een incassotransactie – waarvoor hij geen rechtsgeldige machtiging heeft verstrekt – tot 13 maanden nadat de transactie heeft plaatsgevonden, terug te laten boeken. Hieraan kunnen kosten verbonden zijn als achteraf blijkt dat er toch een rechtsgeldige machtiging is verstrekt.
Algehele incasso- blokkade De consument kan zijn rekening laten blokkeren voor alle incassotransacties.
Selectieve incassoblokkade De consument kan zijn rekening laten blokkeren voor incassotransacties van bepaalde incassanten of voor bepaalde machtigingen van incassanten. Voorbeeld: alle incasso’s van bedrijf X en alleen incasso’s op grond van machtiging Z aan bedrijf Y mogen niet verwerkt worden.
Maximale frequentie De consument kan een maximale afboekingsfrequentie per incassomachtiging instellen.

Voorbeeld: bedrijf X (met machtiging Z) mag maximaal 13 keer per jaar incasseren.

Maximum bedrag De consument kan een maximum voor het te incasseren bedrag per incassomachtiging instellen.

Voorbeeld: bedrijf X (met machtiging Z) mag maximaal 50 euro per keer incasseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.