Besparen op de premie van je ORV?

Heb jij een overlijdensrisicoverzekering, een zogenaamde ORV? Lees dan even verder als je rookt of gestopt bent met roken. 

Je komt namelijk in aanmerking voor een lagere premie als je twee jaar gestopt bent. Vraag bij je verzekeraar naar een niet-rokersverklaring. Met dit document verklaar je de afgelopen twee jaar niet te hebben gerookt. Als jouw verzekeraar zo’n verklaring niet biedt, kun je daar of elders een nieuwe afsluiten. 

Je betaalt als niet-roker jaarlijks gemiddeld 355 euro minder premie dan een roker!

Nog niet gestopt maar wel van plan te stoppen met roken? Het basispakket van je zorgverzekering vergoedt één ‘stoppen-met-roken-programma’ per jaar.

Wat houdt dat programma in?

De huisarts is meestal je eerste aanspreekpunt. Hij bespreekt samen met jou wat de mogelijkheden zijn om te stoppen met roken en bepaalt of en welke zorg en hulp er verder nodig is.

Een mogelijke vervolgstap van het programma is gedragsmatige ondersteuning door een gekwalificeerde hulpverlener of behandelaar. Sommige huisartsen bieden zelf een individuele behandeling of groepsbehandeling met het doel om jouw gedrag te veranderen. Als de huisarts geen zorg of begeleiding bij stoppen met roken biedt, kan de huisarts doorverwijzen naar een andere huisarts of een andere zorgaanbieder of instelling die deze zorg wel aanbiedt.

Als je aan zo’n programma deelneemt vergoedt de basisverzekering ook nicotinevervangende middelen en eventuele medicijnen die je erbij kunnen helpen.  

Als deze middelen niet voldoende werken, kun je in aanmerking komen voor geneesmiddelen. Als je het stoppen-met-roken-programma niet succesvol afrondt zijn er ook andere behandelingen. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Eigen risico bij stoppen-met-roken programma

Bij sommige verzekeraars vallen de kosten onder je eigen risico, ook al voert de huisarts (een deel van) het programma uit. Vraag dit voor de zekerheid altijd na bij je zorgverzekeraar. Als het stoppen-met-roken programma meer hulp of zorg inhoudt dan alleen consulten en behandelingen door de huisarts, dan is het eigen risico van toepassing.

Vergoeding bij chronische ziekte

Als je chronisch ziek bent kun je deelnemen aan gecontracteerde zorgprogramma’s (ketenzorg) voor: diabetes mellitus type 2, COPD, hart- en vaatziekten, verhoogd vasculair risicomanagement en astma. Als de begeleiding bij het stoppen met roken onderdeel is van zo’n zorgprogramma is daarvoor een vergoeding uit de basisverzekering waarvoor je geen eigen risico betaalt. Ook wanneer de begeleiding bij het stoppen met roken onderdeel is van verloskundige zorg, is hiervoor een vergoeding vanuit de basisverzekering waarbij je geen eigen risico hoeft te betalen. 

Vind je wetteksten leuk?

De zorg bij stoppen met roken staat beschreven in artikel 2.5b van het Besluit zorgverzekering.

Je hoeft natuurlijk niet te stoppen voor een lagere premie, je zou het ook gewoon voor je gezondheid kunnen doen.

Feit:  na 1 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd

 

Deze tips helpen een handje:

  1. Kies een stopdatum. 
  2. Stop in één keer. 
  3. Gooi alle sigaretten weg! 
  4. Maak een lijstje met voordelen.
  5. Bedenk alvast wat je op moeilijke momenten kunt doen, zodat je niet gaat roken. 

Meer vergoedingen om gezonder te gaan leven

Wellicht rook je niet maar ben je te zwaar en wil je daar iets aan doen? Dan is er goed nieuws: 

Vanaf 1 januari dit jaar wordt hulp bij afvallen door middel van een leefstijlprogramma vergoed vanuit de basisverzekering. Een voorwaarde is dat er sprake is van een matig gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico. Maak een afspraak met je huisarts als je er meer over wil weten en overleg de mogelijkheden. 

Check wel even bij je verzekeraar voor welk leefstijlprogramma je een vergoeding kunt krijgen. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden.

Het moet gaan om een erkend programma ‘gecombineerde leefstijlinterventie dat is gericht op het tegengaan van overgewicht en  3 belangrijke onderdelen bevatten:

  • Begeleiding bij minder en gezonder eten
  • Begeleiding bij meer bewegen
  • Psychologische ondersteuning om gedragsverandering teweeg te brengen. 

Klik hier als je meer wil lezen over de ‘gecombineerde leefstijlinterventies’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.