Variatie in je administratie

Administratie bijhouden, ja, dat doe ik ook op vakantie!

Ik was de foto’s door aan het kijken van de roadtrip die mijn man Jos en ik in oktober gemaakt hebben en kwam de foto tegen die ik maakte van onze reisadministratie 🙂
We hebben die weken veelvuldig van de creditcard gebruik gemaakt en daar ga je dan, digitaal geld, het is zo ongrijpbaar. De limiet van tevoren lekker ruim ingesteld en daarna kun je zó snel de rekening betalen, je hoeft soms niet eens een pincode in te drukken en hop, weg is je geld.
Als je op zo’n trip je creditcard veel gebruikt en niet bijhoudt wat je waar hebt betaald kun je later moeilijk controleren of die afschrijving wel goed was.
Bij een hotel bijvoorbeeld wordt ook een reservering gedaan voor eventuele schade die je veroorzaakt op de kamer naast de reservering voor de overnachtingskosten. Ik vroeg dus altijd de rekening als we uitcheckten. Soms kreeg ik die per mail en soms op papier.
Als we ergens hadden gegeten en betaald hadden met de creditcard checkte ik diezelfde avond in de app de afschrijving op de card. Dat gaf de mogelijkheid meteen de volgende dag erop terug te gaan als het nodig was.

Nu we een paar dagen thuis zijn, pak ik de bonnen uit de beker en de mails van de hotels met de rekeningen, print ze uit en ga zitten en kijken.
Afvinken wat ik heb betaald en klopt. Als iets niet klopt neem ik contact op met het hotel waar we geweest zijn.

De administratie…. je ziet ‘m in vele vormen en maten. Op vakantie dus in een ietwat aangepaste vorm zoals je op de foto ziet maar toch!

Op papier, soms kleurrijk, soms strak. Ordners met nummers, jaartallen, instanties of namen op de rug. Voor elk jaar een andere kleur of allemaal dezelfde. Ordners waar alles willekeurig in is gegaan of geordend met tabbladen.
Ze staan prominent in de kamer of de werkruimte of weggestopt in de kast.
Mapjes in verschillende kleuren. Van die ladenbakjes met labels als ‘nog bekijken’ en ‘rekeningen’, ook ‘nog te betalen’ zie ik ook vaak.

Je hebt ook mensen die de papieren verzamelen in een ogenschijnlijk rommelige stapel maar waar toch een systeem in zit.

Administratie kan natuurlijk ook een digitale zijn. Je moet wel een beetje handig zijn met de pc denk ik.
Inkomsten en uitgaven overzichtelijk in een excel-overzicht. Je bankzaken beheer je met een app en online. Berichten van het energiebedrijf, zorgverzekeraar en andere bedrijven waar je klant bent, komen per mail. Deze kun je opslaan als pdf in een map op je pc. Beiden zijn oké, zelf heb ik eigenlijk een combinatie van digitale en papieren administratie. Als ik het jaar afsluit, print ik wel de belangrijkste dingen uit om ze als papier op te bergen in de ordner van dat jaar. Het is echt een stuk makkelijker om bijvoorbeeld in maart van het volgend jaar de aangifte te doen.


Hoe je je administratie ook doet, enige regelmaat in wanneer je er iets mee doet is wel verstandig.


Zelf pak ik elke week het stapeltje post dat ik die week heb ontvangen, kijk ik wat ik moet en wil bewaren en pak mijn ordner van 2018.
In die ordner zitten tabbladen van soorten uitgaven en doe de papieren die ik bewaar achter het betreffende tabblad. Bij twijfel bewaar ik het wel.
Ook ontvang ik van verschillende bedrijven berichten per mail en soms kies ik ervoor de berichten te printen. Bijvoorbeeld mail over de verlenging van de autoverzekering die print ik uit en berg ik op in de ordner achter het tabblad verzekeringen.

Weet je welke tabbladen ik gebruik? Ik heb geïnvesteerd in de tabbladen van de Nibud. Die kun je hier aanschaffen, misschien een leuk kado-idee.


En jij?

Hoe bewaar jij je papieren? Werkt het voor je? Heb je nog overzicht? Heb je in de gaten dat je sommige dingen niet meer via de post krijgt maar per mail? Check je die mail regelmatig?


Al mijn clienten krijgen een ordner en een tabbladenset als ze dat willen en vinden we samen díé manier om overzicht te creëren en te houden die het beste en vol te houden is. Een budgetcoach helpt je ook om een administratie op te zetten, wat komt erin en wat gaat eruit en waarheen.

Voor iedereen is het de moeite een administratie bij te houden, te checken waar je geld blijft. Besparen op onnodige kosten en dat wat je overhoudt slimmer uit te geven, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.